Doğum Günleri

Saint Jean-Baptiste de la Salle, 1651'de Fransa'nın Reims şehrinde doğdu ve 1719'da Rouen şehrinde öldü. Zengin ve soylu bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi ve kilise'nin hizmetine girdi. Kendi arazilerindeki fakir halkın cehalet ve fakirliği onu öylesine etkiledi ki kendi hayatını bu halkın eğitimine adadı.

1679'da, 28 yaşına geldiğinde genç rahip Jean-Baptiste de la Salle yaşadığı kentin fakir gençleri etrafına toplayarak onları çocuklara nasıl öğretmenlik yapacakları konusunda eğitmeye başladı ve daha sonra bir de okul açtı. Öğretmenliği bir daha hiç bırakmadı. Dönemin geleneklerine karşın (XIV. Louis dönemi) en başından itibaren, çocuklara, hiç anlamadıkları latince yerine fransızca okuttu.

Saint Jean-Baptiste de la Salle’in kurduğu okulda zengin ve fakir çocuklar bir arada eğitim görüyor, tanışıyor ve birlikte yaşamayı öğreniyordu. Tüm çocuklara hayatta daha başarılı olabilmeleri için yönetim belgeleri okutuyordu.

Tüm bunları gerçekleştirebilmek için, Frerler Enstitüsü'nü kurdu, onlara da aynı pedagojik yöntemleri öğretti ve dört veya beş kişilik ekipler halinde çalışmalarını istedi. Böylece öğrenci sayısı her sınıfta artacak ve benzer seviyeler gruplara ayrılabilecekti.

Jean-Baptiste de la Salle’in ölümüne dek üç farklı misyonu oldu :

• Eğitimi disiplin altına almak,
  • Gençlere ve çocuklara faydalı olmak üzere etrafına topladığı frerleri eğitmek,
  • Gençlerin iyi birer insan ve vatandaş olarak yetişmeleri için okullar açmak.

300 yıl sonra, küçük köy ilkokullarından, tüm dünyaya yayılan büyük üniversitelere kadar, 82 ülkede 1000’den fazla okulda, 100 bine yakın öğretmen enstitünün kurucusu Saint Jean-Baptiste de la Salle'in yolundan gitmeye devam ediyor.

Lisemiz İzmir Saint-Joseph de, İstanbul Saint-Michel ve Saint-Joseph ile birlikte bu büyük ailenin üyesidir.

Saint Jean-Baptiste de La Salle

lasalle-01lasalle-02lasalle-03lasalle-04lasalle-05

logo moodleizmirsj facebook İzmir Özel Saint-Joseph Fransız Lisesi  Youtube Sayfası İzmir Özel Saint-Joseph Fransız Lisesi Twitter Sayfası instagram

sj logo_kurumsal_75 e-okul logo