ASSociation Européenne des Directeurs d'Institutions Lasalliennes 
Lasalle Kurumları Müdürleri Avrupa Birliği

Yönetici : Gérard Sant, Collège de La Salle Pibrac - Fransa 
Sekreter : Frer François Kerdoncuf 
78 A Rue de Sèvres 75341 Paris Cedex 07
Tel :     33 01 44 49 36 53 
Faks : 33 01 44 49 36 71

18 avrupa ülkesinde şubesi vardır. 600 eğitim merkezini kapsar (ilkokuldan pedagojik formasyon merkezlerine kadar 900 pedagojik ünite) bu Lasalyen kurumlarını yöneten 300 müdür Avrupa Lasalyen Eğitim Kurumları Birliği'ne katılmıştır.

Amaçları

  • Farklı ülkelerdeki lasalyen pedagoji uygulamalarını karşılaştırmak,
  • Dil eğitimi, eğitimde eşitsizlikler konularında ve sorumlulukların uygulanmasında yardımlaşmak,
  • Kültürümüzü, değerlerimizi sorgulayarak tüm sınırlı aşmaya çalışan gençlere eşlik etmek. İnanç ifadesi.

1997 itibariyle Fransa bölgesinden (Fransa, İsviçre, Yunanistan, Türkiye) 97 üyesi vardır ve şu üç amacı gerçekleştirmek istemektedir :

  • Dışlanmaya karşı savaş,
  • Teknolojinin etkin kullanımı,
  • Avrupalı kişiliği ve avrupa yurttaşlığı.

Lasalle (Frerler) Enstitüsünün dünyadaki durumu

Eski Genel Sekreter Frère John Johnston'un La Salle Topluluğu'nun Nisan 1997'deki toplantılarındaki konuşmasından alıntıdır:

 

Lasalle dünyası içinde bulunduğumuz okulumuzdan, ülkemizden, kıtamızdan çok daha geniştir. Bizler, 84 ülkede insanî eğitim için hizmet veren bir misyonun parçalarıyız.

Yaklaşık olarak 800 000 öğrenci, 900'den fazla eğitim kurumu (anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise, teknik veya endüstriyel lise, tarım okulları, öğretmen okulları, üniversiteler) 
Okuma yazması olmayanlar için okullar, göçmenler için, çingeneler için, özürlüler için, fiziksel veya zihinsel öğrenme zorluğu çekenler için okullar... 
Spor ve sosyal faaliyet merkezleri...

800 000 öğrenci içinde yalnız Katolikler yok : Müslümanlar, Ortodokslar, Protestanlar, Musevîler, Budistler, Hindular, Şintoistler, Konfüçyusçular, geleneksel dinlere mensup olanlar veya hiçbir dinî inancı bulunmayanlar da var."

Afrika'da :

22 ülkede 357 Frer : Benin, Burkina-Faso, Kamerun, Kongo, Fildişi Sahili, Cibuti, Mısır, Eritre, Etyopya, Gine, Ekvator Ginesi, Kenya, Madagaskar, Mozambik, Nijer, Nijerya, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Ruanda, Sudan, Güney Afrika, Togo.

Avrupa'da :

19 ülkede 3 550 Frer : Almanya, Avusturya, Belçika, İspanya, Fransa, İngiltere, Yunanistan, Hollanda, İrlanda, Italya, Lüksemburg, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, İsviçre, Türkiye, Ukrayna.

Amerika'da :

23 ülkede 2 510 Frer : Kanada, USA, Aruba, Kosta Rika, Küba, Guatemala, Haiti, Honduras, Meksika, Nikaragua, Panama, Porto Riko, Dominik Cumhuriyeti, Saint-Vincent, Arjanti, Bolivya, Brezilya, Şili, Kolombiya, Ekvator, Paraguay, Peru, Venezüela

Asya'da :

14 ülkede 360 Frer : Hong-Kong, Hindistan, İsrail ve Filistin, Japonya, Ürdün, Lübnan, Malezya, Myanmar, Pakistan, Filipin, Sri Lanka, Singapur, Tayland, Vietnam

Avustralya ve Okyanusya'da :

160 Frer : Avusturalya, Yeni Zelanda, Papua Yeni Gine.

Kaynakça :

  1. www.lasalle.org

  2. İstanbul Saint Joseph Lisesi

 

Saint Jean-Baptiste de la Salle, 1651'de Fransa'nın Reims şehrinde doğdu ve 1719'da Rouen şehrinde öldü. Zengin ve soylu bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi ve kilise'nin hizmetine girdi. Kendi arazilerindeki fakir halkın cehalet ve fakirliği onu öylesine etkiledi ki kendi hayatını bu halkın eğitimine adadı.

1679'da, 28 yaşına geldiğinde genç rahip Jean-Baptiste de la Salle yaşadığı kentin fakir gençleri etrafına toplayarak onları çocuklara nasıl öğretmenlik yapacakları konusunda eğitmeye başladı ve daha sonra bir de okul açtı. Öğretmenliği bir daha hiç bırakmadı. Dönemin geleneklerine karşın (XIV. Louis dönemi) en başından itibaren, çocuklara, hiç anlamadıkları latince yerine fransızca okuttu.

Saint Jean-Baptiste de la Salle’in kurduğu okulda zengin ve fakir çocuklar bir arada eğitim görüyor, tanışıyor ve birlikte yaşamayı öğreniyordu. Tüm çocuklara hayatta daha başarılı olabilmeleri için yönetim belgeleri okutuyordu.

Tüm bunları gerçekleştirebilmek için, Frerler Enstitüsü'nü kurdu, onlara da aynı pedagojik yöntemleri öğretti ve dört veya beş kişilik ekipler halinde çalışmalarını istedi. Böylece öğrenci sayısı her sınıfta artacak ve benzer seviyeler gruplara ayrılabilecekti.

Jean-Baptiste de la Salle’in ölümüne dek üç farklı misyonu oldu :

  • Eğitimi disiplin altına almak,
  • Gençlere ve çocuklara faydalı olmak üzere etrafına topladığı frerleri eğitmek,
  • Gençlerin iyi birer insan ve vatandaş olarak yetişmeleri için okullar açmak.

300 yıl sonra, küçük köy ilkokullarından, tüm dünyaya yayılan büyük üniversitelere kadar, 82 ülkede 1000’den fazla okulda, 100 bine yakın öğretmen enstitünün kurucusu Saint Jean-Baptiste de la Salle'in yolundan gitmeye devam ediyor.

Lisemiz İzmir Saint-Joseph de, İstanbul Saint-Michel ve Saint-Joseph ile birlikte bu büyük ailenin üyesidir.

 

 

Lasalle okulunun nitelikleri nelerdir ?

  • Her öğrenciye ayrı bir şahsiyet olarak saygı göstermek
    Bir Lasalle okulunun ilk karakteristiği her öğrenciye ayrı bir kişi olarak duyulan saygıdır. Frère'ler kendilerine bu sebeple bir frère ismi seçerler. Bu ismi seçerek birliğin önemini vurgulamak ve öğrencileriyle ağabey-kardeş ilişkisi kurmak istediklerini gösterirler.

  • Topluluk ruhu
    Topluluk ruhu Lasalle okulunu sarmalıdır. Okulda görevli herkes - yönetici, öğretmen, personel, frère - okul topluluğunu oluşturan elemanlardır. Okulumuz gençlere kendi kültürlerini keşfetmede yardımcı olmalı ve aynı zamanda diğer kültürlerin zenginliklerinin de farkında olmalarını sağlamalıdır.

  • Kalite
    Gerçek bir Lasalle okulu kaliteyi temsil eder. Öğrencilerinin yapısı ve yaşı ne olursa olsun okul kalitesi ile kendini belli etmelidir. Kültür, değerler ve inanç gençlerimizde "doğru"ya olan iştahı kabartmalıdır.

  • Fakirlerle dayanışma
    Dayanışma Enstitünün temel boyutlarından biridir, dolayısıyla bizim Lasallien misyonlarımızdandır. Fakirlerle dayanışma Lasalle okulunun tesadüfi veya ikinci derecedeki bir boyutu değildir

  • Gayretli eğitimciler
    Lasalle okulu grup halinde yaratıcı ve yapıcı bir biçimde grup düzeninde çalışan uzman ve özverili eğitimcileri biraraya getirir.

  • Saint Jean-Baptiste de La Salle'in fikirleri etrafındaki organizasyon
    Özetle, organizasyonumuz gençlerin veya büyüklerin ama özellikle fakirlerin eğitimi yoluyla kardeşlik yaratmaya çalışan kadın ve erkeklerden oluşmuş uluslararası bir topluluktur

  • Lasalle okulunun evrensel misyonu : Ağırlamak, Anlamak, Eşlik etmek, Eğitmek, Geliştirmek
    Frère'leri ve laikleri gençlik sevgisiyle aynı çatı altında toplayan vakfın ilerlemekten başka çıkış yolu yoktur. Frère'ler, kendilerini gençlerin ve fakirlerin eğitimine devam ettiren maceranın garantörleri, öncüleri ve hizmetkârları olma arzusundadırlar.

Tüm dünyada 

1800 eğitim kurumu - okul veya eğitim merkezi
11 bölgede gruplanmış 82 ülke
100'ü 3. dünyanın hizmetinde, 1245'i fransız, 7225 frère 
60000 laik eğitimci
785127 öğrenci

Türkiye'de

Saint-Joseph İstanbul, Saint-Joseph İzmir ve Saint-Michel olmak üzere 3 okul
142 eğitimci
1815 öğrenci

Fransa'da

180 eğitim kurumu
110.000 öğrenci
163 frère topluluğu

Okuma yazma ödülü

1990'da Hıristiyan Okulları Frère'leri "Uluslararası Okuma Yazma ödülü"'nü aldılar. Bu okulların kurucusu St Jean-Baptiste de La Salle'in 3 misyonu vardı : "Enstitü Kurmak", "Eğitimcileri Birleştirmek" ve son olarak "Okullar Açmak".

Ülkemiz Ortadoğu bölgesine bağlıdır ve frer vizitör Georges Absi'nin sorumluluğundadır. (Eski vizitör Régis Robbe) , Frer süperiyörümüz Alvaro Rodriguez Echeverria'dır.

 

Kaynakça

  1. La Salle Liens International, Aralık 96

  2. Revue De La Salle, District de France

İzmir Özel Saint-Joseph Fransız Lisesi
Evka 3, Ankara Cd. 303/4,
35050 Bornova/İzmir
+90 232 463 46 27
+90 232 570 46 70

Menü